Decàleg per a Pares i Mares amb fills/es esportistes!

Fa uns dies, vaig anar a un club de futbol base a fer una presentació sobre què és la psicologia esportiva i després vaig parlar sobre l’entramat complex que es l’esport base… en aquest bloc ja he destinat diverses entrades a parlar sobre algun tema relacionat amb l’esport base, he parlat del paper dels pares, del paper dels entrenadors i fins i tot, de si es bo o no ser competitiu en aquestes edats… Avui vull tornar a centrar-me en el paper dels pares i mares a l’esport base, però no em vull repetir (si voleu informació sobre la importància dels pares, trobareu l’entrada més avall). Aprofitant que estem a pre-temporada i que els clubs ja engeguen motors, vull recordar quina és la funció dels pares al club durant tota la temporada esportiva.

Son molts els pares i mares que quan els hi dius quina és l’actitud correcta et diuen: si si si, tens raó… però després, quan son al camp, molts pares i mares s’ofusquen, criden, donen directrius des de la banda, parlen malament dels companys dels seus fills, menyspreen i desacrediten els entrenadors i un llarg etcètera.

1426511182_838817_1426517330_sumario_normal

Imagen1

Aquest problema es repeteix cada cap de setmana en moltes competicions d’esport base. Per això és important recordar la funció del pares. La vostra funció com a pares i mares és donar suport i fomentar els valors que el club i entrenadors treballem amb els nens (com el compromís, la responsabilitat, el respecte, la cooperació, la humilitat, l’afany de superació, la tolerància a la frustració, la gestió emocional…)

A continuació podeu veure dues llistes: una que ens diu quina NO és funció dels Pares i Mares i l’altra el que SI que els hi pertoca.

marcas-de-verificacion-en-el-estilo-pegatina_23-2147514126.jpg

 • Fer d’entrenador. No és feina vostra. Els vostres fills i filles ja tenen un entrenador.
 • Centrar-se en els resultats. Els pares no heu d’aconseguir que els vostres fills rendeixin més, ni que juguin amb una determinada estratègia.
 • Corregir errors. No hem de fomentar actuacions físiques, tècniques i tàctiques esportives que l’entrenador no els exigeix. L’entrenador és qui ha de corregir, aquesta és la seva funció, però no és la teva.
 • Accelerar el procés evolutiu de l’esport. Si els nens i nenes estan en una categoria o altra la motivació ha de ser la mateixa. És igual si estan al A, B o C, el més important es que estan jugant l’esport que els hi agrada i han d’aprendre pas a pas.

 

marcas-de-verificacion-en-el-estilo-pegatina_23-21475141261.jpg

 • Promoure que sigui puntual (tant entrenaments com competicions).
 • Afavorir que acudeixi als entrenaments als quals s’ha compromès.
 • Fomentar hi hagi comunicació amb l’entrenador. El nen/a és qui s’ha de comunicar amb l’entrenador, no els pares.
 • Heu de motivar perquè s’esforcin no perquè assoleixin resultats.En acabar un partit, el nen no ha de pensar en si ho ha fet bé o malament, aquesta no és la finalitat. La finalitat és divertir-se, jugar i integrar-se en un equip. Pregunta com s’ho ha passat, si ha gaudit, si ha donat el màxim d’ell mateix. Valora l’esforç que ha fet.
 • Establir bases sòlides. L’esport és com anar a l’escola, perquè hi hagi una millora hi ha d’haver una evolució gradual.

dia-padre2

Avui en dia el problema és que els nens veuen que quelcom que era divertit es transforma en  una cosa pel que se’ls jutja i valora.

Per tot això, pensa en ells i…

488099795

Decàleg per a pares i mares amb fills/es esportistes:

 1. Recorda el motiu pel qual el teu fill va a jugar i no el perdis mai de vista.
 2. Sou els seus pares/mares, no sou l’entrenador.
 3. Accepta el paper de l’entrenador.
 4. No el pressions ni li donis crits des de la banda.
 5. Els seus companys ho són tot al camp, no li parlis mai malament d’ells.
 6. Dóna suport a l’entrenador. No el desacreditis.
 7. Si algo et preocupa en relació al teu fill, informa però no ho descarreguis directament a l’entrenador.
 8. El teu fill/a te un compromís amb el club, no el trenquis. 
 9. Ajuda al teu fill a entendre i valorar les lliçons que li ofereix la seva participació esportiva. 
 10. Anima’l sempre, independentment del resultat.

 

Recorda: Vosaltres sou el seu model a seguir. No es tracta d’estar al camp callat, sinó d’animar i mostrar el vostre suport incondicional. 

 

 

Fins la pròxima 😉

 

 

Raquel Venque

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s