La ment dels campions!

Avui començo presentant-vos unes imatges que a mi em posen els pèls de punta. Si, són esportistes que any rere any aconsegueixen importants victòries, arriben al punt més alt de la seva disciplina esportiva, i són el referent per a molts joves esportistes que aspiren a arribar a on són ells. I jo us pregunto, creieu que tenen alguna cosa en comú tots aquests esportistes?

caricatura-de-un-hombre-de-negocios-con-una-signo-de-interrogacion_1207-251

Anem a descobrir-ho en aquesta entrada.

A dia d’avui, són molts els estudis que s’han fet per tal de “desxifrar” quin és el perfil psicològic bàsic dels esportistes en cada especialitat esportiva.

Existeix un estudi en el qual Antonelli i Salvini (1978) van elaborar diferents perfils d’esportista dins de diferents disciplines. Alguns exemples us els cito a continuació:

Perfil del piloto de carreras: muestran una amplia gama de habilidades psicomotrices como la coordinación, sentido espacial, destreza, rapidez de percepción, capacidad de atención y concentración. Se caracterizan además por el deseo de afirmación, anticonformismo elevado, conciencia del riesgo, necesidad de estímulos, excentricidad, creatividad, inteligencia, individualismo y elevado control emocional”

Perfil del futbolista: los defensas y centrocampistas marcadores puntúan más alto en seguridad en sí mismo, responsabilidad y estabilidad emocional. Los centrocampistas atacantes y puntas son más infantiles, exhibicionistas, imprevisibles, individualistas y sensibles a las manifestaciones del público”

cerebro-con-la-taza-del-ganador-en-el-podio-de-la-victoria-de-los-deportes-63123727

Com a psicòloga esportiva, he de dir que és molt complicat establir un perfil psicològic que inclogui trets o característiques de personalitat estrictament delimitades per cada especialitat esportiva. No obstant, a través dels estudis fets en psicologia esportiva, s’ha aconseguit accedir a importants generalitzacions en la identificació de les característiques que han acompanyat als esportistes amb molts bons resultats a nivell mundial i olímpic. Per tant, gràcies a aquests estudis, hem descobert que tot campió posseeix una sèrie de característiques psicològiques que l’ajuden a aconseguir un rendiment òptim.

images (4)

A continuació, podeu veure quines són les característiques psicològiques que podem trobar en la ment d’un campió:

  • Alta motivació i compromís. El que els empeny en ser cada dia millor en la competició està alimentat per motius intrínsecs (no es mouen només per resultats), i presenten una dedicació extrema per aconseguir els seus objectius.
  • Actitud optimista i positiva. El ser optimistes els permet mantenir una actitud positiva en l’afrontament a situacions negatives generades per errors, fracassos, errors en l’execució, etc.
  • Actitud perfeccionista. Ens referim a l’establiment d’alts estàndards de treball (no conformar-se, col·locar-se el llistó alt, etc), i bona organització. Té a veure amb el perfeccionament adaptat, on no preocupant tant tot el relacionat amb els errors, els dubtes o les crítiques.
  • Habilitat per enfocar-se o centrar-se. Ens referim a la capacitat de centrar-se en els factors claus de rendiment, al mateix temps que es bloquegen les distraccions.
  • Maneig de l’estrès i afrontament de les adversitats. Habilitat per manejar l’ansietat, per suportar les recaigudes rutinàries, per controlar les emocions i per superar la sensació d’estar en el “punt més alt de rendiment” davant de situacions de pressió.
  • Fortalesa mental. Ens referim a l’habilitat per fer front de forma exitosa a les situacions adverses, a la capacitat de resistència i la perseverança.
  • Intel·ligència esportiva. Consisteix en l’habilitat per analitzar l’actuació esportiva, ser innovador en relació a la tècnica a utilitzar en la seva disciplina, prendre bones decisions sobre la pràctica, comprendre la naturalesa de l’esport d’elit i tenir la capacitat d’aprendre ràpid.

images (3)

Així doncs, tenint en compte quines són les caracterítiques psicològiques que t’ajudaràn ha arribar al punt més alt, a què esperes per treballar-les? Recorda, per aconseguir el rendiment esperat, és molt important treballar la part mental, i jo, com a psicòloga esportiva, et puc ajudar!

Informa’t sense compromís!

contactar-con-tcb

  • raquel-venque@copc.cat
  • facebook/raquelvenquepsicologia
  • whatsapp/609361448

 

 

Fins a la pròxima!!

Raquel Venque (Psicòloga Esportiva)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s