El cervell i la paraula NO!

Com funciona el nostre cervell?

El nostre cervell funciona com un taxi. Quan pugem a un taxi, li diem al taxista on volem anar i no el que volem evitar. Amb el nostre cervell hem de fer el mateix. Li hem de dir quin és el nostre objectiu i no allò que no volem que passi.

cervell = taxi

Anem a posar-vos a prova: Imagina’t que ets un futbolista, estas a la final del mundial i et toca xutar el penal decisiu. Si l’encertes tu i el teu equip sou campions mundials, si el falles perdeu el mundial. Com creieu que hauria de ser el vostre pensament abans del xut?

Opció A: He de marcar gol.

Opció B: No l’he de tirar fora.

caricatura-de-un-hombre-de-negocios-con-una-signo-de-interrogacion_1207-251

Correcte! El vostre pensament ha de ser en positiu, recordant al nostre cervell quin és el nostre objectiu. Per tant la opció correcta és la A.

marcas-de-verificacion-en-el-estilo-pegatina_23-2147514126

En el cas de l’opció B, un pensament d’aquest tipus abans de xutar un penal pot produir una sèrie d’efectes al nostre cos que repercutiran de forma negativa en les nostres accions perjudicant així el resultat final. Dit d’una altra manera, amb un pensament tipus B tens més possibilitats de fallar el penal que amb un pensament tipus A.

Per què actua així el nostre cervell?

A mesura que anem creixent, anem vivint experiències, aquestes el nostre cervell les processa, i emmagatzema la paraula connectada amb una imatge. Del tal manera que si més endavant, ens diem la mateixa paraula, el nostre cervell recuperarà la imatge.

Anem a veureu amb un exemple: Ets petit, ve la teva mare i et dona una cosa rodona, veus que es pot menjar, que és verda, que té un gust dolç, un olor particular, etc. I de cop ens diu que això és una poma. Immediatament, el nostre cervell agafa tot el conjunt d’elements, en fa una fotografia, l’associa a la paraula POMA i l’emmagatzema al nostre inconscient. Quan som més grans, ve algú i ens diu: vols una poma? A l’acte, dins el nostre cervell es crea una representació mental de la POMA (aquella fotografia que havíem guardat quan érem petits).

poma

Igual que amb la POMA, el nostre cervell fa el mateix amb totes les experiències que anem vivint, perquè el nostre cervell està entrenat per connectar una paraula amb una experiència. Aleshores, què passa quan pensem amb negatiu? És a dir, quan afegim la paraula NO als nostres pensaments?

no-68481_960_720.jpg

Anem a fer una prova. Si jo et dic: No pensis en un elefant rosa. Què ha passat? Has pogut no pensar en un elefant rosa o t’ha “aparegut” la imatge d’un elefant rosa dins el cap? El més probable és què t’hagi aparegut la imatge de l’elefant.

2271035.gif

Això és així perquè el nostre cervell ignora la paraula no per entendre del que l’hi estàs parlant. És a dir, el nostre cervell primer genera la imatge de l’elefant rosa i després li fem la trampa de dir-li: no, això no ho pensis. No se l’hi pot demanar al cervell que no pensi en algo perquè aquest algo ja ho està representant per entendre del que se l’hi està parlant. Per tant, definitivament no és que el cervell no processi la paraula no sinó que el cervell necessita entendre el que tu li dius per després negar-ho, per tant, el primer que et vindrà representat és allò que no vols pensar.

RECORDA: Els pensaments es poden treballar. A través de la psicologia t’ensenyem com fer-ho. Informa’t sense compromís!

 

Fins a la pròxima!

contactar-con-tcb

Raquel Venque Psicologia

  • Telf. 609361448
  • Mail: raquel-venque@copc.at
  • Facebook/raquelvenquepsicologia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s